Categoriiarticole noutati

Quinoa

Quinoa nu este o descoperire moderna, acest superaliment se alatura listei lungi de fructe si legume consumate cu religiozitate inca din antichitate si repopularizate recent. Se estimeaza ca in zona Anzilor si in alte regiuni din America de Sud quinoa se consuma de peste 3.000-4.000 de ani. Pentru ca este o planta foarte rezistenta, capabila sa supravietuiasca la altitudini mari, in aer rarefiat si in soluri uscate, aceasta este foarte usor de cultivat.

Din planta de quinoa se pot consuma inclusiv frunzele care au un gust similar cu spanacul, insa adevarata vedeta sunt semintele care gatite sau hidratate capata o textura cremoasa si o aroma subtila de nuca. 3 motive pentru a introduce quinoa in  meniu Incasii au ridicat aceasta pseudocereala la rang de planta ceremoniala, luptatorii incasi obisnuind sa o consume inainte de lupte pentru un boost de energie. Multumita numeroaselor studii si cercetari in domeniu, quinoa incepe sa isi reia locul de drept pe lista celor mai sanatoase super alimente ce nu ar trebui sa lipseasca pe viitor din nici o bucatarie.

1. Quinoa este extrem de bogata in proteine.

Prin comparatie cu cerealele pe care le poate inlocui cu succes, quinoa este mult mai bogata in proteine dar contine in acelasi timp si toti cei 9 aminoacizi esentiali.

2. Quinoa contine de doua ori mai multe fibre decat cerealele clasice. Importanta fibrelor in alimentatie este adesea mult prea putin discutata si inteleasa. Fibrele au un efect direct asupra nivelului de colesterol de joasa densitate din sange, ajuta la o functionare corecta a sistemului digestiv si protejeaza impotriva problemelor precum constipatia cronica, aparitia hemoroizilor sau a altor boli digestive. Consumul adecvat de fibre ajuta inclusiv la pierderea in greutate.

3. Quinoa are continut bogat de fier, magneziu si mangan. Fierul este direct implicat in transportul oxigenului de la o celula la alta si catre muschi dar si intr-o buna functionare a creierului. Magneziu ajuta la dilatarea vaselor de sange si previne migrenele, protejand in acelasi timp impotriva diabetului prin calitatea sa de a mentine nivelul de zahar din sange in parametrii normali. Manganul este un antioxidant potent ce previne deteriorarea mitocondriei  si protejeaza impotriva radicalilor liberi. Carentele de oricare dintre aceste substante au efecte puternice asupra oragnismului si se resimt printr-o serie de simptome ce afecteaza atat echilibrul fizic cat si cel emotional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *